AI & datastrategie: the good, the bad, the ugly?

11-12-2019 - Kortrijk , Savaco

Véronique Van Vlasselaer

Véronique Van Vlasselaer is sinds 2015 actief bij SAS, wereldleider in analytics en artificiële intelligentie. Als pre-analytical consultant is Véronique verantwoordelijk voor het helpen van bedrijven om waarde uit hun data te halen door (i) sensibiliseren, (ii) adviseren, (iii) coachen en (iv) implementeren van machine learning en artificiële intelligentie algoritmes. In oktober 2012 startte ze haar doctoraat bij prof. Bart Baesens binnen het departement informatiemanagement, dat ze in 2015 behaalde. Haar belangrijkste onderzoeksthema’s waren hierbij sociale netwerkanalyse, fraudedetectie en net lift modeling. Daarnaast studeerde Véronique Van Vlasselaer ook af met grote onderscheiding af als Master of Information Systems Engineering aan de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen (KULeuven). Voor haar masterscriptie ‘Mining Data on Twitter’ ontving ze de prijs van beste scriptie binnen de faculteit.

Dierk Op 't Eynde

Dierk is Senior Advisor Strategic Support bij FOD Financiën, waarbij hij verantwoordelijk is voor microsimulaties bij belastingberekeningen alsook descision support.

Voorafgaand aan deze functie was hij coördinator datamining en was hij ook betrokken bij het rekruteren van data scientists, privacyprocedures en openbare aanbestedingen.

Vooraleer hij tewerkgesteld werd bij FOD Financiën was hij adviseur voor verschillende vicepremiers en vervulde hij verschillende adviserende functies bij het ministerie van economische zaken en de Europese commissie.

about the seminar

“Data, de nieuwe olie!”
“Wie de data heeft, heeft de macht!”
“Zonder Big Data analyses zijn bedrijven blind en doof. Zij zullen ronddwalen op het internet, zoals een hert op de snelweg.”
“Data wint van emoties.”

De meesten onder ons hebben een duidelijke mening over data die zich een weg baant in onze bedrijven, onze maatschappij en ons dagelijks leven.Het is echter belangrijk te vermelden dat datawetenschap vaak wordt gerelateerd met foute stellingen, aannames en big data - goeroes die data beschouwen als een wonder, een doos vol verrassingen, de nieuwe olie of een zeldzame vondst die zich enkel laat zien aan die enkelingen die de nodige kennis en ervaring met zich meedragen.

Maar niks hierover tijdens dit seminarie.Data lijkt in de verste verte niet op de nieuwe olie.Data is een reeks nummers, niks meer, niks minder.Maar wel een reeks nummers die verschillende boeiende kenmerken vertoont:

  • Data is duurzaam en herbruikbaar. Data is niet de nieuwe olie. Data is de nieuwe, herbruikbare energiebron voor slimme toepassingen. Data is de nieuwe elektriciteit.
  • Data is als doping voor slimme systemen: hoe meer data ze krijgen, hoe slimmer ze worden.
  • Data is licht, kan overal ter wereld worden verstuurd naar bedrijven en mensen, tegen een hele lage kost en aan de snelheid van uw internetverbinding.Dit zorgt voor een hoge flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid.
  • Data wordt nuttiger naargelang het gebruik ervan stijgt. Wanneer data wordt verwerkt, worden verdere toepassingen bovendien zichtbaar, worden nieuwe of minder nuttige databronnen geïdentificeerd en de betrouwbaarheid en accuraatheid van deze data verhoogd. Hoe meer, hoe beter.
  • Data is een bron van macht. Wie deze bron controleert(denk aan Google, Amazon, Alibaba, Facebook, Microsoft), wordt vaak beschouwd als meester van het universum, god van de algoritmes. Maar let op, met de Griekse mythes in gedachten, weten we dat zelfs goden zich plots in de problemen kunnen bevinden.

extra

U zal de kans krijgen om de kracht van data te ondervinden voor uw type organisatie. Of het nu gaat om marketing & sales, finance & risk analytics, supply chain & operations, HR, klantenservice of service management: onze gastsprekers brengen vol overgave hun overhaal over hoe datawetenschap een toegevoegde waarde heeft gecreëerd voor de bedrijven en organisaties die zij al mochten verder helpen.

Discussant: Wouter Gevaert
Wouter Gevaert has degrees in Electronic Engineering and Electrical Engineering with a specialization in Signal Processing and has an additional degree in Industrial Management. Currently he is teaching at Howest in New Media & Communication Technology and Energy management. His research and teaching activities are in the field of data science, machine learning, artificial intelligence and computer vision.

read more

the venue

Savaco

Beneluxpark 19 B-8500 Kortrijk

https://www.savaco.com/

schrijf u in voor onze seminaries